Indledning

I denne statistik belyses befolkningens indkomstniveau, indkomstens sammensætning samt indkomstuligheden i det grønlandske samfund. Indkomststatistikken udarbejdes på baggrund af alle fastboede i Grønland. I denne publikation præsenteres indkomsten gennem perioden 2014-2018.

 

Tallene for 2018 er foreløbige. Kommunernes indberetning til Skattestyrelsen af offentlige ydelser og arbejdsmarkedsydelser for 2018 har været forsinkede. Skattestyrelsens indkomstregister, der danner grundlag for indkomststatistikken, har derfor måttet suppleres med beregninger i Grønlands Statistik på grundlag af A-11 lønsedler fra kommunerne. Beregningerne betyder, at indkomsterne i de laveste indkomstgrupper i et vist omfang er baseret på beregninger, og derfor må betragtes som mere usikre end sædvanligt. Endelige tal for 2018 offentliggøres i 2020.

 

Indkomstfordelingen udarbejdes efter retningslinjerne i The European Union Statistics on Income and Living Conditions (EU-SILC). SILC er et koordineret statistisk samarbejde i EU-regi, der opfylder OECD-kravene på området, og sikrer en høj grad af sammenlignelighed med andre lande. Læs mere herom i publikationens metodeafsnit.

 

Publikationen er opdelt i seks kapitler, der kan læses samlet eller hver for sig. I kapitel 2 belyses udviklingen i den personorienterede indkomststatistik. Med fokus på såvel geografi som demografi giver analyserne i dette kapitel et indblik i befolkningens indkomstforhold.

 

I kapitel 3 præsenteres overordnede opgørelser af husstandsindkomst, mens der i kapitel 4 vises en summarisk indkomstskattestatistik. Centrale mål for indkomstfordelingen, herunder internationale sammenligninger præsenteres i kapitel 5. I kapitlet betragtes også en særopgørelse af indkomstfordelingen blandt husstande med børn.

 

Kildematerialet bag statistikken samt begreber, retningslinjer og opgørelsesmetoder beskrives i kapitel 6. Endeligt afrundes publikationen i kapitel 7 med et tabelafsnit. Tabellerne i kapitel 7 er detaljerede udgaver af oversigterne i kapitel 2-5.

 

Detaljerede elektroniske oplysninger om den grønlandske indkomststatistik gennem perioden 2002-2018 findes i Grønlands Statistikbank på hjemmesiden bank.stat.gl. Ved hjælp af Statistikbanken er det muligt at skræddersy tabeller ved at kombinere forskellige variable såsom alder, køn, bosted, fødested og uddannelsesniveau.

 

Revisioner i denne publikation

Der er ikke foretaget nogen revisioner i denne publikation i forhold til den seneste publikation.

 

Nye regler for beskatning af pension

Nye regler for beskatning af pension trådte i kraft den 1. januar 2017. Således skal fuldt skattepligtige til Grønland fra 2017 betale skat af indbetalinger til en pensionsordning placeret udenfor Grønland. Konkret betyder det, at en:

 

·         Privat indbetaling til en udenlandsk pensionsordning ikke længere er fradragsberettiget samt at

·         Arbejdsgiverbetalt indbetaling til en udenlandsk pensionsordning nu er skattepligtig.

 

De ændrede skatteregler for udenlandske pensionsordninger har en direkte konsekvens i form af et niveauskifte fra 2016 til 2017. Eksempelvis øges bruttoindkomsten fra 2017 med den arbejdsgiverbetalte indbetaling til en udenlandsk pensionsordning. Skatteændringen påvirker imidlertid ikke blot bruttoindkomsten, - men samtlige indkomstbegreber herunder også fordelingsmålene som Gini-koefficienten m.m. For samtlige indkomstbegreber indtræder der således et niveauskifte fra 2016 til 2017. Vær opmærksom herpå under læsningen af denne publikation.

 

Set i et kommunalt perspektiv påvirkes niveauskiftet fra 2016 til 2017 mest i Kommuneqarfik Sermersooq. Her er effekten af skatteomlægningen således mere end dobbelt så stor som i landets øvrige kommuner. Forklaringen er, at der i Kommuneqarfik Sermersooq er relativt flest personer med en pensionsordning placeret i udlandet.